Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Aperitív a digestív so Štefanom Valovičom

Aperitív a digestív so Štefanom Valovičom

Patria k slávnostnejšiemu stolovaniu - jeden má za úlohu podporiť chuť do jedla, ten druhý zasa napomáha tráveniu. Jeden sa podáva pred jedlom, druhý na záver stolovania. O význame, spoločenských zvyklostiach a napokon i o zdravotnom hľadisku aperitívu a digestívu sme sa rozprávali so Štefanom Valovičom, prezidentom Slovenskej asociácie someliérov.

Aký je význam aperitívu pri stolovaní? 
Aperitív je nápoj, ktorý sa podáva ako samostatný chod pred vlastným podávaním jedál. Slúži na stimuláciu chute. Dráždi chuťové vnemy (chuťové poháriky – papily) a napomáha k naštartovaniu funkčnosti slinných žliaz. Aperitív je nápoj, ktorý je podávaný konzumentom priamo pri stole. Predjedlo, väčšinou v  spoločnosti ďalšieho vhodného nápoja, nasleduje hneď po aperitíve. Novodobou alternatívou aperitívu v našej gastronómii je tzv. welcome drink, ktorý sa servíruje väčšinou v inej miestnosti, ako prebieha samotné stolovanie. Jeho úlohou je okrem iného aj čiastočne napomáhať ku spoločenskej konverzácii v dobe, kým sa všetci hostia zídu a následne poberú k stolu. Sprevádza ho malý snack (malé predjedlo).  
  
Aké nápoje je vhodné podávať ako aperitív?
Aperitív je nápoj, ktorý má povzbudiť, čiže nesmie obsahovať veľa alkoholu, ktorý čiastočne paralyzuje chuť. Nesmie byť hustý (príliš sladký), aby nevytvoril na jazyku povlak a nesmie ho byť veľa, aby nezasycoval. Mal by byť správne vychladený. Z veľkého počtu možností spomeniem: suché šumivé alebo tiché víno, miešané suchšie ,,krátke“ nápoje, suché ,,oxidatívne“ vína, korenisté vína (vermuty), prírodné ovocné alebo zeleninové šťavy, ba dokonca i pohár dobre vychladeného piva. Ideálny aperitív je pre mňa ľahký a suchý nápoj -  napríklad suchý sekt.  

V čom je jedinečnosť podávania šumivého vína ako aperitívu?
Práve tým, čo robí šumivé víno šumivým - čiže bublinkami, ktoré jednak ,,očisťujú“ jazyk a pôsobia osviežujúco. Ak sú v ňom i šťavnaté „kyselinky“, spustí sa uvoľňovanie slín, ktoré ich dráždia.

Aké jedlo odporúčate servírovať k aperitívu?
K samotnému aperitívu sa v našej gastronómii nezvykne podávať jedlo, lebo bezprostredne za ním nasleduje zvyčajne predjedlo. Ak sa však jedná o nápoj na privítanie hostí (welcome drink), kedy ide o dlhšie časové obdobie, podávajú sa menšie predjedlá - napríklad rôzne druhy ,,chuťoviek“. Podávanie welcome drinku má dlhšiu tradíciu napríklad v Španielsku, kde majú svoje klasické spojenie: ,,Cavas and Tapas“ (španielske šumivé víno a rôzne druhy malých predkrmov).

Servíruje sa aperitív v špeciálnych pohároch, alebo sa používajú poháre, v ktorých sa tradične servíruje daný alkohol?
Každý nápoj sa prejavuje senzoricky inak v určitých tvaroch kalichov. Pre šumivé vína je najvhodnejší tvar takzvaná flauta (niekde sa nazýva fleta). Je to kalich na tenkej stopke, ktorý je úzky a vysoký. Samozrejme, že aj samotné šumivé vína majú odlišné podoby, preto sa niekedy líši i ,,sklo“ na podávanie. Ostatné nápoje sa podľa ich charakteru podávajú v danom type kalichu. Keďže by sa aperitív mal podávať v malom množstve a dobre vychladený, ,,sklo“, v ktorom sa podáva, by nemalo byť objemovo veľké a hrubostenné.  

Pri akých spoločenských príležitostiach sa podáva aperitív? Je vhodnejší pri obede alebo večeri? Sú nejaké špeciality, ktoré sú typické pre jednotlivé ročné obdobia?
Aperitív sa podáva pred každým začiatkom stolovania. Samozrejme, že rozhoduje spoločenská príležitosť. Napríklad čím je významnejšia príležitosť, tým by mal byť aj aperitív ,,vzácnejší“. Čo sa týka sezónnosti, v teplejšom období dávame prednosť ľahším a menej alkoholickým nápojom, v chladnejšom môžeme zvoliť i niečo výraznejšie. 

V akých krajinách má aperitív tradíciu a kde sa naopak vôbec nepodáva?
Podľa mojich skúseností je aperitív v určitých modifikáciách v každej krajine. Nemusí sa výslovne jednať o nápoj alkoholický, alebo vôbec o nápoj ako taký. Niekedy obdobnú úlohu majú spĺňať rôzne uvoľňujúce sa aromatické substancie.

Odkiaľ pochádza aperitív?
Samotné slovo pochádza z Latinčiny Aperire = otvoriť, Aperitivum = podporujúci vylučovanie. Myslím, že aperitív poznali už staroveké kultúry - napr. Gréci, Rimania, Egypťania. Odkedy začalo ľudstvo s pestovaním hrozna a výrobou vína, začalo sa víno spájať s jedlom a samozrejme, že sa podávalo i pred samotným hodovaním. 

Aperitív sme si predstavili, pozrime sa teraz bližšie na digestív. Akú úlohu pri stolovaní zohráva?
Digestiv, ako samotný názov napovedá (z latinčiny digestiva – lieky podporujúce trávenie), je nápojom na záver stolovania. Jeho úlohou je pomôcť organizmu v trávení jedla. Digestív by mal napomôcť k tvorbe pepsínu a činnosti žlčníka a podžalúdkovej žľazy. Oproti aperitívu by mal mať vyššiu servírovaciu teplotu. Ak by bol napríklad veľmi studený, mohol by napomáhať ,,k uskladňovaniu“ tukov v žalúdku. 

Aké nápoje odporúčate servírovať ako digestív?
V tomto prípade je žiaduci vyšší obsah alkoholu.  Môže to byť kvalitný ovocný destilát, likérové alebo fortifikované víno, podáva sa i kvalitný čaj. Klasikou je samozrejme dobrá whisky či brandy.

V čom je brandy jedinečné ako digestív?
Kvalitné brandy je  vždy  spájané s mystikou vyzrievania v dubových sudoch a miešaním rôznych podielov vínneho destilátu. Obsahuje viac alkoholu,  preto je výbornou voľbou  nápoja napomáhajúceho tráveniu. Servíruje sa pri teplote okolo 30ºC. Odporúčam  brandy chvíľku nahriať nad plameňom, alebo pohárom horúcej vody, uvoľnia sa tým vyššie alkoholy, ktoré viažu aromatické substancie.

Zvykne sa k digestívu servírovať nejaké jedlo?
Nikdy som sa s tým nestretol. Ako som spomenul, jedná o samostatný chod na konci stolovania. Možno by neuškodil malý kúsok kvalitnej čokolády. K digestívu sa môže ponúkať kvalitná cigara, ktorá doladí celkový senzorický zážitok. Tak ako sa dá zladiť jedlo a víno, existujú i kombinácie medzi niektorými druhmi digestívu a cigarami. Cigara má napokon aj meditačný účinok.

Servíruje sa digestív v špeciálnych pohároch, alebo sa používajú  poháre, v ktorých sa servíruje tradične daný alkohol?
Pre vychutnanie digestívu, ktorý zrel v drevenom sude, by sa mal použiť kalich na nízkej stopke tulipánovitého tvaru. Klasikou je takzvaná napoleónka. Ovocné destiláty sa podávajú v kalichoch na stopke s mierne hruškovitým tvarom. Pri servírovaní čaju je potrebná vhodná teplota a skúsiť môžeme aj netradičnú formu podávania.
  
Pri akých spoločenských príležitostiach sa zvykne podávať digestív? Je vhodnejší pri obede alebo večeri? Sú nejaké špecifiká v jednotlivých ročných obdobiach?
Rovnako ako aperitív, aj digestív sa podľa významnosti spoločenskej udalosti podáva v určitej kvalite. Digestív sa podáva skôr ako súčasť večere, než po podávaní obeda. Oproti aperitívu nehrá ročné obdobie pri digestíve žiadnu úlohu, musí sa len užiť s mierou.

V akých krajinách má digestív tradíciu a kde naopak vôbec nie?
Tradičnou krajinou digestívu je Anglicko. Samozrejme, že digestív poznajú i v iných krajinách - napríklad v ázijských krajinách je to čaj a v arabských káva.

Aká je história digestívu?
Pôvod je zrejme v Čine, lebo tam už v staroveku poznali význam pitia čaju a jeho účinky na ľudský organizmus. Čaj sa podával počas stolovania a samozrejme aj na jeho záver. Po objavení destilácie arabmi sa postupne  skupina digestívov rozšírila.

Spoločnosť Hubert J.E. patrí medzi najvýznamnejších stredoeurópskych výrobcov kvalitných sektov, sýtených a tichých vín pre rôzne príležitosti. Spoločnosť ponúka široké portfólio produktov vysokej kvality a skvelej chuti, ktoré neustále inovuje a prispôsobuje požiadavkám doby a trhu. Hubert J.E. vyrába tradične známe a obľúbené značky ako Hubert Club, Hubert de Luxe, Hubert Grand, Hubert L´Original, Johann E. Hubert a City Sec a víno Svätopluk. Pod značkou dcérskej spoločnosti Vitis Pezinok zabezpečuje distribúciu produktov Karpatské Brandy Špeciál, Karpatské Brandy, Chateau Pezinok, Kláštorné a ďalšie. Spoločnosť okrem toho distribučne zastrešuje značky alkoholických nápojov Cinzano, Bohemia Sekt, Víno Mikulov, Habánske sklepy, Wodka Gorbatschow, Campari, Henkell Trocken, Söhnlein Brillant a Deinhard. Celkový odbyt spoločnosti za rok 2009 bol takmer 15,3 milióna jednotkových fliaš, čo predstavuje nárast o viac ako 67 % oproti roku 2008.

Pre ďalšie informácie kontaktujte:
Simona Mištíková                                    Miloslav Popovič, HUBERT J.E. Sereď
SEESAME Communication Experts    Marketing manager
Tel.: 02/4342 2978                                  Tel.: 031/788 1021
Fax: 02/4333 0003                                   Fax: 031/789 2828
e-mail: mistikova@seesame.com       e-mail: popovic@hubertsekt.sk
e-mail: janove@seesame.com

Publikovné: 10.02.2011

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
  September 2018  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Ako často pijete víno?

každý deň

párkrát za týždeň

raz za týždeň

iba príležitostne

Ďalšie ankety